bella

Zelena ekonomija ključna za oporavak turizma od korone

Promovisanje održivog razvoja koji će dodatno štititi životnu sredinu i biodiverzitet Bokokotorskog zaliva mora biti ključni dio nacionalne strategije razvoja zelene ekonomije i ta pitanja su glavna za oporavak turizma od korona krize, ocijenio je izvršni direktor kompanije Bella Boka, Rikardo Boneti.

On je na onlajn konferenciji Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR),  posvećenoj održivim rješenjima u turizmu, kazao da su održiva i pametna mobilnost ključne za ekološku (zelenu) budućnost.

Podsjetio je da je naš projekat Bella Boka – javnog transporta ekološkim brodovima u Boki, osmišljen sa jasnim ciljem da se zaliv zaštiti od emisije štetnih gasova kroz novi pristup očuvanja originalnog izgleda jedinstvenog kraja u Evropi.

„Projekat, osim ekološkog, ima i praktični karakter, jer eko brodovi povezuju najveće opštine u zalivu tokom sezone u kraćem periodu nego što je to potrebno konvencionalnim metodama prevoza – automobilima ili autobuskim linijama“, podsjetio je Boneti.

Dodao je da je Bella Boka nakon dvije od početne, pilot faze projekta, i uprkos činjenici da je prošla turistička sezona propala, i dalje posvećena promovisanju ovog tipa transporta koji može pomoći Crnoj Gori.

To rješenje, kaže Boneti, dodatno promoviše ideju ekološke države jer štiti životnu sredinu i dodatno promoviše turističku ponudu.

“Riječ je o novom, jedinstvenom turističkom paketu koji promoviše ideje obnovljive energije i energetske efikasnosti kao i zaštitu životne sredine”, precizirao je Boneti.

Podsjetio je da Bella Boka, osim dva ekološka broda za prevoz putnika, ima i električna brodicu za čišćenje zaliva od plastičnog otpada.

“Planirano je da ta brodica zaliv čisti tokom dva najfrekventnija mjeseca u sezoni. U pilot fazi projekta za oko dva mjeseca prevezli smo više od pet hiljada putnika našim ekološkim brodovima a kada potpuno sprovedemo projekat godišnje možemo prevesti i više od pola miliona putnika. Održivi vodeni transport je projekat koji brine o životnoj sredini, ali naš projekat želimo takođe da iskoristimo kao jedinstven način doživljaja najljepšeg dijela crnogorske obale”, zaključio je Boneti.

Tags: No tags

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *